Press

MAY 2021

Tämän naisen sisäpiirisuhteet vievät suomalaista ruokaa superjahdeille ultrarikkaiden lautasille

19.5.2021 15:10 päivitetty 19.5.2021 15:10

Kasvavalla alalla. Titta Uoti-Väisänen Miamin Yacht Show’ssa 2020.Kuva: Lyca Corneio

Titta Uoti-Väisänen työskenteli vuosia superjahdeilla sekä venäläisen oligarkin yksityiskokkina. Nyt hän auttaa suomalaisyrityksiä saamaan jalansijaa jahtibisneksessä.

Lukuaika noin 4 min

Jeff Bezos saa 127-metrisen jahtinsa vesille tiettävästi ensi kuussa, Bill Gatesilla ja Mark Zuckerbergillä huhutaan jo olevan omat hulppeat huvipurtensa. Superjahteja myydään nyt enemmän kuin koskaan, ja se tarkoittaa bisnesmahdollisuuksia muillekin kuin veneenvalmistajille.

Jos kaikki menee hyvin, jo tänä kesänä maailman rikkaimman promillen omistamilla luksuspursilla nautitaan suomalaisia herkkuja, kuten Kuohun lähdevettä Petäjävedeltä, Taiga-suklaan kalasuklaata Vaasasta ja Röngän poron ulkofileetä Kemistä.

Yhteensä 16 suomalaista elintarvikealan yritystä on mukana Business Finlandin Food from Finland –ohjelman alaisessa kansainvälistymishankkeessa, jossa haetaan yhtiöille jalansijaa superjahtialalla. Operaation onnistumisessa avainhenkilö on Antibesissä Ranskan Rivieralla asuva konsultti Titta Uoti-Väisänen, jonka henkilökohtaiset suhteet ovat avanneet ovia yksityisalusten keittiöihin.

”Tämä on kuplamainen, sisäänpäinlämpiävä ala, jossa kontaktit oikeisiin ihmisiin ovat äärimmäisen tärkeitä. Muuten on vaikea päästä sisään”, hän sanoo.

Vaikka hanke on vasta alussa, tuloksia on jo tullut.

Verso Foodin Beanit-kasviproteiinia lähti heti ensimmäisestä maistatuksesta Malediiveille eräälle superjahdille, jossa omistajaperheen jäsenissä oli vegaaneja”, Uoti-Väisänen kertoo.

Kokoaan vaikutusvaltaisempi ala

Superjahtimarkkina on Business Finlandille uusi aluevaltaus, mutta siinä nähdään iso potentiaali. Superjahdeilla tarkoitetaan yli 24-metrisiä yksityisveneitä, mutta suurimmillaan alukset voivat olla jopa yli 180-metrisiä. Superjahteja arvioidaan olevan tällä hetkellä 10 000, ja määrä kasvaa koko ajan, sillä pandemia-aika on kiihdyttänyt arvoveneiden kysyntää.

Business Finlandin elintarvikkeiden markkinamahdollisuuksista vastaava Lili Lehtovuori pitää alaa erittäin kiinnostavana kiihdytysväylänä suomalaisyrityksille.

”Tämä on globaali, nopeasti kasvava ala, jonka kautta suomalaiset tuotteet voivat saada tunnettuutta erittäin vaikutusvaltaisissa ja ostovoimaisissa pöydissä”, Lehtovuori sanoo.

Rahaa liikkeellä. Superjahtialan vuotuinen kokonaisliikevaihto on arvioitu yli 64 miljardin dollarin arvoiseksi, ja alan ennustetaan kasvavan nopeasti.Kuva: Lyca Corneio

Hankkeeseen valittuja 16 suomalaisyritystä yhdistää se, että niiden tuotteet eivät ole markettien peruskauraa. Mukana on pienpanimotuotteita, herkkuja ja välipaloja, kuten pakastekuivattuja metsämarjoja ja kaurasnäksejä. Niitä on kevään aikana maistatettu superjahtien pääkokeille, palveluvastaaville sekä jahtien käyttämille tukkuliikkeille.

Pitkä ura merillä

Uoti-Väisänen tuntee nämä jahtikeittiöiden portinvartijat hyvin, sillä hän työskenteli yksityisjahdeilla kokkina pitkään ennen kuin siirtyi maihin ja perusti oman konsulttiyrityksen. Hänen merikapteenipuolisonsa työskentelee edelleen merillä.

”Mieheni on seilannut maailman suurimpien jahtien päällikkönä kymmenen viime vuotta. Tässä alassa on se erityispiirre, että jossain vaiheessa ainakin toisen puolisoista täytyy vaihtaa alaa, jos haluaa perustaa perheen. Siksi siirryin maihin erään venäläisen oligarkin yksityiskokiksi pariksi vuodeksi, kunnes saimme perheenlisäystä. Kahdeksan viime vuotta olen rakentanut omaa TUVYC-konsultointiyritystäni”, Uoti-Väisänen kertoo.

Omien kokemustensa ja kontaktiensa ansiosta hänellä on tuntuma siihen, millaisilla tuotteilla on mahdollisuus lyödä läpi jahdeilla.

”Laivakokin työ on hektistä, ja on vaikea löytää uusia tuotteita ja inspiraatiota, kun koko ajan liikutaan paikasta toiseen”, hän kuvailee.

Siihen saumaan pohjoisen eksotiikkaa huokuvat suomalaistuotteet sopivat hyvin. Uoti-Väisäsen mukaan ensivaiheen palaute on ollut rohkaisevaa.

”Jo ensimmäisissä maistatuksissa tuotteita kuvailtiin sanalla mindblowing. Se etenkin on tehnyt asiakkaisiin vaikutuksen, miten vegaanisuus, gluteenittomuus ja muut erityisruokavaliot on otettu tuotannossa huomioon”, Uoti-Väisänen kertoo.

Myös suomalaistuotteiden vastuullisuutta arvostetaan. Vastuullisuus ja kestävä kehitys eivät perinteisesti ole teemoja, joita olisi totuttu yhdistämään luksusmatkailuun, mutta Uoti-Väisäsen ja Lehtovuoren havaintojen mukaan tilanne muuttuu. Yksi esimerkki on Baltic Yachtsin kehittämä potkuri, jonka akku latautuu purjehduksen aikana ja vähentää näin polttoaineen tarvetta. Myös elintarvikkeissa asiakkaat arvostavat eettisyyttä ja ekologisuutta.

Superjahdeilla on samaan aikaan kahdet muonitusmarkkinat. Suurimmilla aluksilla saattaa olla jopa satapäinen henkilökunta, joka on ruokittava merillä samoin kuin alusten omistajat ja heidän vieraansa. Asiakkaiden ja miehistön pöydissä on hiukan erityyppiset sapuskat, ja Business Finlandin vienninedistämishankkeeseen on valittu tuotteita molempiin kategorioihin.

”Esimerkiksi lasipulloon pakattu lähdevesi on sellainen, joka varmasti menee asiakkaiden pöytiin mutta ei henkilökunnan”, Uoti-Väisänen sanoo.

Hankkeessa mukana olevat suomalaisyhtiöt ovat Elixi Oil, Fazer, HILE Water, Kultasuklaa, Kuohu, Leader Foods, Veljekset Rönkä, MBH Breweries, Poikain Parhaat, Real Snacks, Smakbyns Bränneri, Soul Mate Company, Stadin panimo, Taiga Chocolate, Tornion Panimo sekä Verso Food.

JANUARY 2021

New Chocolate Launch!

MAY 2020

APRIL 2020

DECEMBER 2019

NOVEMBER 2019

OCTOBER 2019

SEPTEMBER 2019

AUGUST 2019

JULY 2019


   

   MAY 2019

   APRIL 2019

   JANUARY 2019

   NOVEMBER 2018

   Taiga Chocolate Vaasan Sähkö

   SEPTEMBER 2018


   taiga suklaa

   AUGUST 2018

   JULY 2018

   JUNE 2018

   Taiga Chocolate mediassa